Tinqa

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

hudba sama o sebe

Dovoľte aby som vás previedla svetom hudby, ktorá je pre mnohých z nás veľmi dôležitou súčasťou všedných dní.
Určite ju má každý rád ale na  otázku prečo hudbu počúvame by nevedel asi nikto z nás odpovedať. Možno len z nudy, možno ju počuť potrebujeme. Pri hudbe môžeme relaxovať, odreagovať sa, nechať si „ rozprúdiť“ krv v žilách, pomáha nám upokojiť a prípadne aj vyliať dušu do vankúša.
 Hudba má veľa tvárí. Jednou z nich je aj jazz.
 V jazze sa používajú hudobné nástroje ako napríklad banjo, piano alebo trúbka. V jazzových skupinách hrávali černošskí prisťahovalci, ktorí nepoznali hru z nôt hrali najmä improvizácie a skladbám dodávali ráz rôznymi hudobnými ozdobami. Jazzovou odrodou sa stal swing. V období swingu  pôsobili mnohé big bandy ako aj malé skupinky v rôznych zostavách, ktoré často improvizovali. Poprvýkrát hrávajú spoločne v orchestroch černosi aj belosi. Swing sa stal v tomto období výlučne tanečnou a zábavnou hudbou.
Zaujíma vás aká hudba letela v šesťdesiatych rokoch? Presne tak. Bol to známy, nemiznúci a stále moderný rock.
Šesťdesiate roky sú ,,zlatým obdobím” rockového sveta. S odstupom jedného desaťročia prichádzajú k slovu prvé generácie poslucháčov, ktoré už sú odchované na zďaleka nie takých krotkých nahrávkach Chucka Berryho a Elvisa Presleyho. Rockový tep im prešiel natoľko do krvi, že čoskoro mohli prekročiť hranicu len slepého kopírovania. Asi najznámejšou rockovou skupinou bola skupina Queen.
24.novembra 1991 zomrel jej spevák, Fredy Merkury na chobobu HIV. Skupina sa po jeho smrti stiahla do pozadia ale ľudia nikdy nezabúdajú na QUEEN, skupinu silného kalibru.
 Prejdime do súčasnosti života hudby, v ktorom je na prvom mieste rap, hip-hop, pop, techno a drum & bass.
 Nášmu svetu dnes vládne hudba mladých. Dokonca aj speváci a speváčky po štyridsiatke sa snažia vrátiť do teenagerskej doby. Ako príklad môžem uviesť slávnu speváčku Madonnu, ktorá má okrem 47 rokov aj viac elánu ako štrnásť ročné dievča.Konečne sa dá uveriť, že človek je taký mladý akým sa cíti.
 Dúfam, že som vám o hudbe prezradila niečo nové.
A na záver snáď len krátky citát veľmi známeho vedca Alberta Einsteina: „Koniec sveta bude, až keď ľudia prestanú spievať“....   

Hudba | stály odkaz

Komentáre

  1. ocenujem
    ...velmi uzitocny clanok, hudbu mam rada.
    publikované: 14.03.2006 07:54:34 | autor: meg (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014